Paneldebatt Liten

– Mineraler er framtiden

– Verden trenger ikke fossile energikilder. Mineraler er framtiden, sa Bård Bergfald under et frokostmøte på Ælvespeilet i Porsgrunn i dag.

Temaet var grønn industri og Bergfald deltok i en paneldebatt sammen med Geir Kulås fra Skagerak Energi, Magnar Bakke fra Ineos, Trude Sundset fra Gasnova og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Debatten ble ledet av leder av NHO Vestfold og Telemark, Kristin Saga.

Bård Bergfald benyttet sjansen til å forklare hvordan metaller kan revolusjonere energibehovet vårt, og la til at vi trenger fire ganger mer jernmalm, seks ganger mer aluminium og 12  ganger mer sjeldne jordarter i en overgang til et karbon-nøytralt samfunn.

Han leder Bergfald Miljørådgivere som bistår REEtec i oppbygningen av et separasjonsanlegg for sjeldne jordarter i Herøya industripark i Porsgrunn. REEtec samarbeider blant andre med Yara i et omfattende EU-prosjekt for oppbygging av en verdikjede for sjeldne jordarter i Norge og Europa.

Gjøre med et smil

Næringsministeren åpnet møtet med å advare mot å tro at kulden de siste dagene betyr at den globale oppvarmingen er avblåst.

Han understreket samtidig at det grønne skiftet ikke vil drives framover av endringer som gjør livet kjipere for folk. I stedet mener han at veien går via teknologiske nyvinninger og nye løsninger, og i det markedet er det enorme muligheter for industri og næringsliv.

– Noe man må gjøre, kan man like godt gjøre med et smil, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Han la til at Norge er ganske gode på teknologi, men kan bli bedre. Og han heiet på initiativene i Telemark.

Hvorfor gammel teknologi ikke er gammeldags

Norsk industri er blant den mest miljøvennlige i verden, først og fremst takket være vannkraften vår. Geir Kulås i Skagerak advarte mot å overse vannkraften som motor i det grønne skiftet også framover.

– Det er vel ingen som tenker at hjulet er gammeldags bare fordi det ble funnet opp for lenge siden? Det samme gjelder for industrien og vannkraften.

Han la vekt på at det er viktig å samarbeide for å sikre gode rammebetingelser.

Magnar Bakke fra Ineos la til at det i Norge er for lønnsomt å investere i eiendom kontra det å investere i industrien.

Norges – og verdens – første klimapositive industriregion

Irene Siljan, koordinator for industrinettverkene i Telemark, presenterte arbeidet med grønn industri i Grenland. Industrien jobber mot å oppnå klyngestatus under ARENA-programmet med mål om å bli Norges første klimapositive industrieregion.

Dagens arrangør var Powered by Telemark i samarbeid med NHO Vestfold og Telemark. Førstnevnte er et nettverk av ulike aktører som arbeider for å synliggjøre Grenlands fortrinn som et sted å et etablere næring.