
Lite metaller på havbunnen
Oljedirektoratet ønsker å åpne store havområder for leting og utvinning av metaller. En rapport fra Bergfald Miljørådgivere viser store svakheter i det arbeidet som er gjort på havmineraler så langt. Mange aktører har allerede vært på leting på havbunnen og det meste som er funnet er gråstein. Tross dette har Oljedirektoratet laget en konsekvensutredning som fremstiller havbunnen som både rik og viktig for fremtidig verdiskapning.
«Det grønne skiftet er en overgang fra fossil olje til metaller» – sier Bård Bergfald i en kommentar. «Solceller og elbilbatterier lages av metaller».
Men alle de metallene vi trenger i det grønne skiftet og til alle andre formål finnes i gruver på land. Der kjenner vi mineralene, økonomien og miljøkonsekvensene. Det som er tatt opp av dyphavet hittil er stort sett gråstein. Noen få steiner Oljedirektoratet har funnet har høyere verdier, men det er få, og de har blitt hausset opp til noe mye større enn det er.
«Konsekvensutredningen som har kommet fra Oljedirektoratet er dårlig utført håndverk, så vi foreslår at Regjeringen trekker den tilbake. De bør i stedet gi gruvene på land mer oppmerksomhet. Det er der de raskt kan få i gang produksjon, uten massive kostnader og ukjente miljøkonsekvenser».
Noen eksempler fra rapporten:
- Oljedirektoratet påstår at det er funnet rike forekomster av manganskorper i norske områder. Men, analysene er hemmeligholdt. For å kunne tas i bruk av europeisk stålindustri må manganmalm holde minst 25-30 % mangan og mindre enn 0,1 % fosfor. Hvor er analysene som bekrefter at slike forekomster finnes?
- Oljedirektoratet påstår at det er funnet rike forekomster av kobber-skorsteiner. Det finnes 18 rapporter/prøveserier etter kobber i de aktuelle områdene, som til sammen omfatter hundrevis av analyser. 17 av rapportene viser gråstein eller veldig lave verdier. En prøveserie, i regi av Oljedirektoratet, viser høye kobberverdier. Denne prøveserien består av 15 analyser, hvor 5 av analysene er av en og samme prøve.
- Oljedirektoratet mener at det kan være potensiale for rike forekomster av sjeldne jordarter. Det meste som indikativt er funnet av sjeldne jordarter er 0,17 %. Ingen av gruvene på land i verden i dag driver på noe lavere enn 2,5 %.
Last ned og les hele rapporten her: «Kommentarer til konsekvensutredning for dyphavsmineraler» (pdf)