Logg inn: miljøregler.no
Hydrobok1
Hydrobok1
S126-Herøyaboka_Bergfald_Hauge_lavoppløselig
Bård Bergfald og Frederic Hauge jobbet tett sammen om miljøaksjoner ved Hydro på Herøya på åttitallet.
Hydrobok1 Bård Bergfald Og Frederic Hauge Jobbet Tett Sammen Om Miljøaksjoner Ved Hydro På Herøya På åttitallet.

Miljøaksjoner ved Hydro

«En av de som fulgte de pipeklatrende miljøaksjonistene med interesse og beundring, var en 14 år gammel ungdomsskoleelev på grensen mellom Skien og Porsgrunn. Bård Bergfald skulle snart vise seg å bli mer brysom enn noen i Hydros ledelsesmiljøer kunne forestille seg.»

Slik blir Bård fra Bergfald Miljørådgivere introdusert i den ferske boka om Hydros historie på Herøya i Porsgrunn.

«Militant framtreden»

I andre halvdel av åtti-tallet ledet han en rekke aksjoner mot utslippene fra alt fra gamle søppelfyllinger til dioksiner. Det beskrives slik: «Deres militante opptreden kunne nok virke fremmed og unødvendig dramatisk, men nettopp på grunn av virkemidlene vakte de så stor oppsikt og fikk bred dekning i aviser, radio og på TV.»

16 år gammel ble han arrestert i en aksjon mot kvikksølv-utslipp i klorfabrikken som fikk både Hydro-ledelsen og myndighetene gjennom SFT til å våkne for alvor.

Flere aksjoner fulgte, men ingeniørene og Forskningsmiljøet på Hydro tok affære og fant fram til bedre løsninger, blant annet for rensing av dioksiner.

Les også Porsgrunns Dagblad omtale av den nye boka.

Moderne tider

I dag har Bård Bergfald tatt av seg strikkegenseren og sluttet med aksjoner, men miljøengasjementet har han beholdt. Forholdet til Hydro på Herøya har han også beholdt, blant annet gjennom arbeidet med sjeldne jordarter og opp byggingen av separasjonsfabrikken REEtec.

– Industrien på Herøya hadde tidligere eksepsjonelt store utslipp til miljøet. Gjennom mange års arbeid ble utslippene kuttet og Herøya har siden gjennomgått en enorm endring. Bort med fortidens grisete produksjon – og over på bærekraftig produksjon av solsilisium og bærekraftige naturressurser, sier han.